ONZE KENNISBANK

DUURZAME ROBOTMAAIERS

Techniek verandert in een razendsnel tempo. Werkzaamheden die voorheen handmatig werden uitgevoerd, worden vaker uitbesteed aan autonome en/of robotmachines. Dat is efficiënter, duurzamer en levert vaak ook meer precisiewerk op. Daarom heeft deze manier van maaien de laatste jaren een hoge vlucht genomen op golfbanen, waarbij Nederland één van de koplopers is. In 2011 had SBA Golf & Groen de eerste autonome fairwaymaaier van Nederland die een gehele golfbaan maaide. Sindsdien heeft de ontwikkeling van robotmaaiers niet stilgestaan - wij dus ook niet. 

PROBLEEM

Het maaien van grote oppervlaktes gras zoals fairways, is een arbeidsintensieve job. Bovendien is het allesbehalve duurzaam: grote, niet-autonome zitmaaiers hebben namelijk een verbrandingsmotor die brandstof, en dus CO2, uitstoot. Ook de eerste autonome maaiers die vanuit zitmaaiers zijn omgebouwd, lopen nog op diesel. Dat kan anders, vindt SBA Golf & Groen.

OPLOSSING

Een milieubewuste robotmaaier met accu die onderhoudsvrij en tot op de millimeter nauwkeurig kan maaien. Doordat de robotmaaier zich zelfstandig kan opladen, is hij 24/7 inzetbaar en houdt hij de hele dag uw graskwaliteit hoog. Alles wat hij nodig heeft zijn stroompunten en een goede afbakening van het terrein. Aan de hand van contouren wordt er vastgesteld waarbinnen de autonome maaier maait. Wij zetten die contouren voor u uit en verschaffen u van alle nodige informatie. Bovendien heeft de robotmaaier sensoren waardoor hij niet botst, zodat de golfers op uw baan onbezorgd hun spel kunnen voortzetten als uw maaier aan het werk gaat. Momenteel testen we hoe we robot maaien nog duurzamer kunnen maken door energie te winnen uit zonnepanelen. 


RESULTAAT

Autonoom maaien bespaart niet alleen mankracht en brandstof, maar levert ook nauwkeurig gemaaid gras op omdat de robot binnen de afbakening blijft van het te maaien terrein. Bovendien kan de maaier voor drie soorten percelen verschillend worden ingesteld. Doordat hij continu maait, is de grashoogte constanter dan wanneer er periodiek gemaaid wordt. Op die manier behoudt het gras beter zijn structuur en merk je dat de fairway van betere kwaliteit is. Merken golfers verschil als een baan door een robotmaaier gemaaid wordt? Het antwoord is een volmondige ja. Van de golfers op banen die met accu-aangedreven robots gemaaid werden, vond 76% de golfbaan beter dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse golf federatie DGV. Bovendien is de maaier zodanig ingesteld dat hij geen schade rijdt en netjes draait in de bochten, waardoor uw gras er visueel ook mooier bij ligt. Het zal nog een aantal jaren duren tot de robotmaaiers een gehele golfbaan kunnen maaien, maar SBA Golf & Groen volgt de ontwikkelingen op de voet en zal deze techniek inzetten wanneer het mogelijk is.

Bekijk de video

BEKIJK HIER MEER PROJECTEN

Duurzame robotmaaiers

Buggy's zonder zorgen

Drain-solutions